Bugün, 14 Mayıs 2024 Salı

Akova'dan Soma önergesi

Akova

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, maden ocaklarında gerçekleşen kazalar hususunda Meclis araştırması açılması için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, maden ocaklarında gerçekleşen kazalar hususunda Meclis araştırması açılması için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.
AKOVA araştırma önergesinin gerekçesinde şu konulara değindi: İş güvenliği çok riskli olan madencilik sektöründe çalışanlar, hayati tehlike, yaşam ömrünün kısalması, yaşam kalitesinin düşmesi gibi zorlu şartlar altında görev yapmaktadır. Sektör çalışanları yaptıkları işin gereği olarak genç yaşlarda sağlık sorunları yaşamaktadırlar. Maden ocaklarında gerçekleşen kazalar ciddi denetim eksiklikleri, yasal prosedürün uluslararası mevzuata uyumlaştırılmaması vb. nedenlerle can kayıplarıyla sonuçlanmaktadır. TÜİK'in raporlarında ülkemizde en çok iş kazası ile ölümlerin maden ocaklarında yaşandığı belirtilmektedir. Bu rakamlar ülkemizde denetleme eksikliğini, taşeronlaşmayı, iş güvenliğine karşı özensizliği çok iyi göstermektedir. Türkiye'deki ölümlü maden ocağı kazalarının nedenleri olarak iş sağlığı ve güvenliği konusundaki eksik uygulamalar, havalandırma sistemlerindeki sorunlar, kaçış yolları yetersizliği, kişisel koruyucu donanımların yetersizliği gibi altyapı ve teknolojik sorunlar, denetim ve yaptırım yetersizliği gibi sorunlar tespit edilmiştir. Kazaların çoğunun önlenebilir sorunlardan meydana gelmesi, maden ocakları kazalarının bir kader olmadığını, engellenip, ortadan kaldırılabileceğini göstermektedir. Madencilik sektöründe meydana gelen iş kazalarının nedenlerinin araştırılması; sektörde yaşanan iş sağlığı ve güvenliği konusundaki eksik uygulamaların tespit edilmesi, olası kazalar karşısında can kaybını engellemek için gereken altyapı ve teknolojik gereksinimlerin incelenip, belirlenmesi, denetim ve yaptırım yetersizliklerin araştırılıp, iş kazaları ve can kayıplarına olası etkilerinin tespit edilmesi, sendikal örgütlenmedeki yetersizliğin maden ocaklarındaki kazalara etkisinin incelenmesi; özel ve kamu sektörü maden ocaklarında üretime göre iş kazaları ve sonuçlarının farklılığının araştırılması; madenlerde güvenli çalışma koşullarının sağlanması için hazırlanmış gelişmiş ülkelere ait yasal prosedür ile bu konudaki uluslararası sözleşmelerin incelenip, Türk yasal mevzuatındaki eksikliklerin giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve madencilik sektöründeki kazaların engellenip, güvenli çalışma ortamının sağlanabilmesi için gerekli politikaların üretilmesi amacıyla bir Meclis araştırmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Anayasa'nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereği, Meclis araştırması açılmasını arz ederiz.”
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 16.2 ° / 3.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 17.7 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 20.2 ° / 5.2 ° false